Gorate BedrijfsgebouwenGorate Woningen
Neem contact op contact
Betalenbijoplevering18_2.jpg17_2.jpg16_2.jpg5_6.jpg13_3.jpg12_3.jpg11_3.jpg4_6.jpg5_2_3.jpg3_2_3.jpg2_1_3.jpg3_8.jpgZwaluwstraat-9-te-Tiel-01_2.jpgZuiderhoogte-16-te-Apeldoorn-03_2.jpgVoorsterweg-13-te-Zwolle-01_2.jpgValkenberglaan-32-te-Apeldoorn-03_2.jpgMedusastraat-24-te-Almere-01_2.jpgKERK_2.jpg2_7.jpgJanus-van-Engelenstraat-6-te-Haarsteeg-01_2.jpgHoutsingel-33-te-Apeldoorn-01_2.jpgHof-van-Eden-14-te-Lepelstraat-02_2.jpgHoflaan-11a-te-Hilversum-01_2.jpgGrevensweg12-te-Doornspijk-01_2.jpgGalgeweg-32-te-Gravezande-01_2.jpgDorp-26-te-Benschop-03_2.jpgDorp-26-te-Benschop-01_2.jpgDe-Vennen-43-te-Wenem-Wiesel-02_2.jpgbetalenbijoplevering1Bonnet-5-te-Almere-01_2.jpg23_2.jpg22_2.jpg21_2.jpg1_8.jpg19_2.jpg15_1.jpg14_3.jpgZuiderhoogte-16-te-Apeldoorn-01_2.jpgCoehoornhof-77-te-Nederasselt-01_2.jpgTiendweg 20 te Zeist 01.jpgBetalenbijopleveringDaatselaarseweg 1a te Renswoude 01.jpgBunschoterstraat 20 te Hoogland 01.jpgKippershoekweg 6 te Wierden 01_1.jpgAmsterdamseweg 30 te Ede 01_1.jpgBetalenbijoplevering
Volgende foto Vorige foto

Nieuws

Nekslag voor nieuwbouw dreigt door stikstofuitspraak

De verkoop van nieuwbouwwoningen dreigt volgens NVB Bouw op crisisniveau uit te komen en de recente stikstof uitspraak maakt de problemen alleen maar erger, stelt de brancheorganisatie.

 
Nekslag voor nieuwbouw dreigt door stikstofuitspraak

In augustus werden slechts 1.444 nieuwbouwkoopwoningen onder garantie verkocht. Dit is een daling van 36 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, die grotendeels is toe te rekenen aan een tekort aan aanbod. Dit meldt NVB Bouw in haar maandelijkse rapportage.

Fors lager

Augustus is traditioneel gezien een zwakke maand voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. Toch ligt het aantal verkochte nieuwe woningen in de periode januari tot en met augustus fors lager dan voorgaande jaren. In het meest positieve scenario worden over heel 2019 32.000 nieuwe koopwoningen onder garantie verkocht. ‘Dit staat in schril contrast met de ambities van het Kabinet om de woningbouw te versnellen’, aldus NVB Bouw.

Vertragingen en onzekerheden

Eerder rapporteerde de brancheorganisatie al in haar halfjaarlijkse woningmarktonderzoek de Thermometer Koopwoningen dat er steeds meer obstakels voor de woningbouw ontstaan. Nieuwbouwwoningen zijn volgens NVB Bouw te duur geworden en het aanbod stemt niet overeen met de woonwensen. ‘De huidige onzekerheid rondom het stikstofbeleid versterkt de problemen nog eens. Veel woningbouwers kampen met vertragingen en onzekerheden. Wanneer de overheid niet snel ingrijpt zal de verkoop van nieuwbouwwoningen dit jaar zelfs onder de 30.000 kunnen vallen. Zo’n laag niveau werd voor het laatst gehaald in het crisisjaar 2014.’

Vrijstellingsmogelijkheid

Om de stilvallende woningproductie zo snel mogelijk weer vlot te trekken heeft de NVB een brandbrief geschreven aan de Adviescommissie Stikstofproblematiek. Deze commissie zoekt een spoedoplossing voor de stikstofproblematiek. ‘Het is cruciaal dat er voor de bouw- en sloopwerkzaamheden per direct een tijdelijke vrijstellingsmogelijkheid komt. Dit is immers slechts een kortstondige uitstoot van stikstof die vaak leidt tot nieuwbouwwoningen die zo goed als geen stikstof uitstoten. Ook dient het uitkopen van intensieve veehouderijen in de buurt van Natura-gebieden versneld te worden. Door hierbij prioriteit te geven aan veehouderijen die dichtbij woningbouwlocaties liggen worden woningbouwprojecten die nu stilliggen toch mogelijk gemaakt. Tot slot moet het mogelijk worden om langer terug te salderen, om transformatieprojecten direct vlot trekken.’

Schrijnende situaties

Bij het uitblijven van een ‘een krachtige politieke reactie’ waarschuwt NVB Bouw voor het verder oplopen van de woningnood in 2019 en daaruit volgende schrijnende situaties zoals de verdubbeling van het aantal daklozen.

Bron: Vastgoedmarkt


 

Nieuwe BENG-eis verkleint kans op oververhitting

Bouwers worden verplicht het risico op oververhitting in woningen te verkleinen. Dit wordt geregeld via een nieuwe eis in de bouwregelgeving: de TOjuli. Hierdoor moet de temperatuur in de woning ook bij warme buitentemperaturen in de zomer op een acceptabel niveau blijven. Bovendien wordt er geen onnodige energie gebruikt.

Inzet van airco’s is hierbij namelijk niet de bedoeling. Een goed ontwerp kan oververhitting voorkomen. De nieuwe eis kan in de praktijk tot verschillende maatregelen leiden.

Bijvoorbeeld dat – bij oplevering van een nieuwe woning – zonwering aanwezig is, dat er goed nagedacht is over de ventilatie binnen woningen en/of dat er rekening gehouden is met de ligging van de woning ten opzichte van de zon. De nieuwe eis ten aanzien van oververhitting gaat gelijktijdig per 1 juli 2020 in met de eisen voor bijna-energieneutrale nieuwbouw (BENG).

TOjuli

Voor nieuw te bouwen woningen zal in de bouwregelgeving een grenswaarde worden opgenomen voor TOjuli. Dit is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie van het gebouw inzicht gegeven wordt in het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjulivolgt uit de Energieprestatieberekening conform NTA8800. De grenswaarde wordt gesteld op een maximale waarde van 1,0.

Een temperatuuroverschrijdingsberekening met een dynamisch simulatieprogramma kan specifieker voorspellen wat het risico op temperatuuroverschrijding is. Indien de TOjuli de grenswaarde van 1,0 overstijgt mag aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma alsnog aangetoond worden dat het risico op oververhitting acceptabel blijft.

De grenswaarde voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO), conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, wordt gesteld op 450 uur. Bovenstaande zal in de bouwregelgeving worden opgenomen en nader worden uitgewerkt.

Bron


Lees meer